Nasz

SZEF KUCHNI



- W kuchni liczy się smak, świeżość, autentyczność oraz sposób podania – mówi szef Krzysztof Stolarski.

32-letni kucharz, który nigdy nie zapomniał o swoich korzeniach. Ruszył w świat w poszukiwaniu nauki i doświadczenia. - W kuchni liczy się smak, świeżość, autentyczność oraz sposób podania – mówi szef Krzysztof.

Krzysztof Stolarski pochodzi spod Opola. Tu podglądał kuchenne dokonania swojej mamy, kształcił się i stawiał pierwsze kroki w zawodzie. Zapamiętał, że kuchnia powinna pamiętać o tradycji, jednak musi być otwarta na nowości. Nim przejął we władanie kuchnię Restauracji Kredens pracował na Wyspie Jersey, a w Opolu w Starce i Szarej Willi. - Teraz chcę w pełni wykorzystać zebrane doświadczenie, tworząc bogatą w smaki kuchnię europejską i regionalną w Stolicy Polskiej Piosenki – podkreśla.

Krzysztof Stolarski o sobie, doświadczeniu, kulinarnych podróżach i kuchni Restauracji Kredens:

Najwięcej dała mi praca w restauracjach Mark Jordan At The Beach, The Boat House i Le Brayen na Wyspie Jersey, jednej z Wysp Normandzkich. Imponowała mi dostępność autorytetów z dużym doświadczeniem. Na wyspie, która ma powierzchnię niewiele większą od Opola i liczbę ludności trochę mniejszą niż nasze miasto, było aż pięć restauracji z gwiazdką Michelin. Jeden z moich szefów prowadził wcześniej kuchnię takiej restauracji.

Wspominam magiczne momenty na Wyspie Jersey. Rankiem wybieraliśmy się do rybaka, który właśnie wracał z morza. Czasem lepiej mu poszło z połowem homarów. Wtedy oferował specjalną cenę przy większym zakupie. Nie byliśmy na to przygotowani, więc mieliśmy kilka minut, by zastanowić się jakie danie dnia polecić klientom. No i przy kreatywności mógł to być właśnie specjał oparty o homary. Innym razem stawialiśmy na rybę.

W Polsce danie dnia często kojarzy się z wyprzedażą. Dla mnie natomiast jest to wielka szansa na rozpieszczanie gości czymś wyjątkowym. W Opolu nie mamy morza, ale dysponujemy cudownymi warzywami i owocami. Opolszczyzna słynie ze świetnych ziem i rolnictwa. Mieszają się tu tradycje polskie, śląskie, niemieckie, morawskie, kresowe. Możemy się tym szczycić.

Fascynują mnie kulinarne podróże. W kuchni Restauracji Kredens zawsze mam do dyspozycji kilka rodzajów ryb. Przyrządzam je na styl śródziemnomorski. Stawiam na prostotę, naturalne składniki, indywidualne smaki.